Mase-Plastice.ro
ABC
Subscriere lista email Mase-Plastice.ro
> Home > Blog 2014 >

Greutate salvata cu materialele compozite termoplastice armate cu fibre.

   Cel mai recent exemplu pentru potentialul de economisire a greutatii de proiectare al hibridului Tepex, este un purtator de componente electronice (“infotainment”), fiind folosit pentru prima data în Audi A6.
   Aceasta componenta a redus la jumatate greutatea piesei fata de omologul sau din otel.
   Componenta de serie a fost precedata de un prototip gata de productie dezvoltat printr-o cooperare stransa între departamentul de Dezvoltare Ambalaje pentru Dispozitive de Control – Audi, Departamentul de Dezvoltare Tehnologii Plastice Armate cu Fibre - LANXESS, KraussMaffei Technologies GmbH si Christian Karl Siebenwurst GmbH & Co. KG Modellbau und Formenbau.

   Pentru fabricarea prototipului, KraussMaffei a dezvoltat o celula de fabricatie complet automatizata, cu un sistem de manipulare special ajustat si o unitate de încalzire pozitionata direct deasupra platanului matritei.
   Bazat pe eficienta costului si proces cu cicluri scute, Reinert Kunststofftechnik GmbH und Co. KG a construit o celula de fabricatie optimizata pentru productia de serie complet automatizata si reproductibila a produsului.
   Procesul implica utilizarea a doua insertii din Tepex dynalite 102-RG600(2)/47 la suta, compozit subsidiar poliamida 6 LANXESS lipit-laminat armat cu fibre de sticla continue. Acestea sunt încalzite treptat de un sistem de încalzire cu infrarosu de la KRELUS AG, format în matrita de injectie si apoi supra-turnat direct cu flux usor de poliamida 6 Durethan BKV 30 EF H2.0 de la Lanxess.
   Nervurile din partea laterala a componentei departate de punctul de injectie sunt umplute tot prin injectarea Durethan printre insertiile Tepex. Procesul dintr-o singura injectie permite producerea piesei compozite într-un ciclu de timp mai mic cu 50 secunde, fara a necesita nici o re-manipulare. Clesti speciali transfera rapid insertiile compozite încalzite la matrita, unde acestea sunt asezate în locas, cu ace speciale de pozitionare. Gaurile pentru conexiunile cu surub nu sunt realizate ulterior într-o etapa separata, ci mai degraba formate de mandrina din interiorul matritei de injectie, atunci cand este închisa.
   Sistemul de manipulare si matrita de productie au fost dezvoltate si fabricate de catre Maier Formenbau GmbH.
   Piesa sustine un amplificator si optional, un tuner TV, deci trebuie sa prezinte nu numai rigiditate mare, dar, de asemenea, sa fie rezistenta la oboseala in punctele unde este conectata la corp si piesele adaugate, deoarece greutatea dispozitivelor instalate duce la vibratii în timpul conducerii, care provoaca tensiuni dinamice mari. Aceste zone, prin urmare, sunt armate cu Tepex.
   Excelenta putere si energia la nivel înalt de absorbtie Tepex poate fi de asemenea utilizata în procesele de turnare prin comprimare termoplastice pentru a produce piese usoare. Un exemplu recent este utilizarea unei variante de Tepex dynalite pentru a oferi protectie compartimentul motor la MINI John Cooper Works GP. Puterea extrema si tenacitatea Tepex lucreaza foarte mult în favoarea sa.
   Aceste caracteristici fac protectia podelei, predispusa la lovituri de piatra si chiar pe drumuri proaste, mai robust si extrem de rezistent la impact. În plus, alinierea regulata a fibrelor de sticla continue in compozit se preteaza pentru componente cu aspect asemanator fibra carbon, atractiv.
   Protectorul este fabricat printr-un procedeu de turnare prin comprimare care combina fluxul de curgere si de formare. Acest lucru formeaza masa rezultata Direct Long Fiber Thermoplastic - DLFT, într-o matrita de compresie.
   Ceea ce este atat de special despre procesul de productie este faptul ca straturile exterioare a doua dynalite Tepex sunt de asemenea comprimate în acelasi timp, astfel încat sa consolideze domeniul specific supus stresului. Acesta produce o componenta de tip sandwich cu un miez DLFT si o parte a suprafetei sale realizate din compozit de înalta performanta. Comparativ cu o componenta DLFT exclusiv pe baza de polipropilena, straturile externe realizate cu acest material este de trei ori mai puternic si absorbant de energie. Tepex dynalite 104-RG 601 consta într-o matrice de polipropilena încorporata cu un material care contine 47 procente în volum fibra de sticla continua.

   Sursa: EPPM.

 
Promovare: compania / produs / serviciu in domeniul mase plastice.


 †††
comments powered by Disqus


[ top ] [ Harta site ]
Promovare gratuita 30 zile pentru compania / produsele / serviciile dvs..
> Banners:
Masini de injectie si echipamente periferice (roboti, automatizari si accesorii) ENGEL.
Articole tehnice cauciuc | Produse injectate din plastic | Procesare injectie plastic
Plastice.biz
E-Plastic.ro
3D Gifts Cards
Banner Firma/Compania dvs.
> Produse recomandate:
Intretinere (mentenanta, curatare) Ulei ENGEL OM 1.0 / 3.0 / 5.0
> Linkedin:
View Silviu Ghetiu's profile on LinkedIn
LinkedIn Grup: Mase plastice (PLASTIC) in Romania.

Subscrie lista email Mase-Plastice.ro

copyright  papagali  Mase-Plastice.ro; Web Design: Silviu Corneliu GHETIU; Web Hosting: 1and1.com