Mase-Plastice.ro
ABC
Subscriere lista email Mase-Plastice.ro
> Home > Blog 2014 >

Lipire versatila pentru vehicule usoare.

   Materialele noi fac autovehicule, avioane si tot felul de alte lucruri mai usoare. Problema este ca multe dintre aceste materiale nu pot fi sudate.
   Acum exista o alternativa de ansamblare, o metoda disponibila - adezivii de lipire care ofera o modalitate extrem de buna de a asigura conexiunea pieselor pentru întreaga lor durata de viata si sa rezista bine în cazul unui accident.


Elasticitatea variabila oferita de adezivi cu dubla întarire,
semnificativ mai lunga ca durata pentru adezivii de lipire.
Sursa imagine: Fraunhofer LBF.

   Autoturismele sunt chiar mai usoare - folosind materiale noi, cum ar fi oteluri ultra-înalt-rezistente sau carbon, si materiale plastice armate cu fibra de carbon (carbon-fiber-reinforced plastics CFRP).
   De cand Duroplast, care adesea serveste ca matrice pentru componenta CFRPs, nu poate fi sudat, o alta tehnica de ansamblare este chemata. Lipirea este cea mai buna solutie. "Lucram în primul rand cu adezivi structurali, care imbina componentele permanent si de a crea un plus de stabilitate formei", spune dr-Ing. Jan Spengler, un analist chimic în divizia Plastic de la Institutul Fraunhofer pentru Structuri Durabile si de Încredere LBF din Darmstadt.
   Acesti adezivi de lipire ofera un anumit avantaj; ca acestia tin considerabil mai bine în accidente decat alte tipuri de lipire. Mai mult, adezivii poseda caracteristici de amortizare mai bune decat cele din metal si de a îmbunatati zgomotul la vibratii (NVH - noise vibration harshness).
   NVH este termenul pentru care ocupantii din masina percep ca vibratie ca si cum ar auzi un zgomot. "Stratul de adeziv functioneaza ca un strat amortizor clasic, care salveaza ca material izolant si reduce greutatea", spune dr-Ing. Halvar Schmidt de la divizia de stucturi durabile de la LBF’s.
   Rigid si elastic in acelasi timp, ceea ce le face deosebiti este faptul ca acesti adezivi se întareasca în doua etape. Pentru adezivi ca acestia, umiditate, caldura, conditiile anaerobe sau lumina UV declanseaza prima etapa a procesului de întarire. Un alt activator poate fi utilizat pentru a initia un proces de calire secundar. Acest tip de adeziv a fost disponibil pe piata de ceva timp, dar pana în prezent produsele au oferit întotdeauna o elasticitate constanta si aceeasi rigiditate in fiecare punct. Acum, acest adeziv de lipire ofera elasticitate si rigiditate variabila.
   Primul activator a fost termic si a rezultat într-un produs moale, flexibil, pe toata suprafata expusa.
   Al doilea proces de întarire începe cand acesta este expus la lumina UV. Ce îl face special este faptul ca aceasta reactie poate fi combatuta la domenii foarte specifice. Lanturi reticulate de polimer adeziv unde este expus la lumina UV, creaza o zona localizata cu o mai mare rigiditate si in acest fel, cercetatorii LBF au produs un plastic lipit cu o parte moale si cu cealalta jumatate foarte rigida.
   Datorita rigiditatii variabile inovatoare, adezivul poate realiza o legatura semnificativ prelungita, la vibratii, stresul extern este întotdeauna distribuit inegal pe legatura, îmbinarile dezvolta varfuri de stres la margini, iar legatura este foarte buna.

   Sursa: PDDNet.

 
Promovare: compania / produs / serviciu in domeniul mase plastice.


 †††
comments powered by Disqus


[ top ] [ Harta site ]
Promovare gratuita 30 zile pentru compania / produsele / serviciile dvs..
> Banners:
Masini de injectie si echipamente periferice (roboti, automatizari si accesorii) ENGEL.
Articole tehnice cauciuc | Produse injectate din plastic | Procesare injectie plastic
Plastice.biz
E-Plastic.ro
3D Gifts Cards
Banner Firma/Compania dvs.
> Produse recomandate:
Intretinere (mentenanta, curatare) Ulei ENGEL OM 1.0 / 3.0 / 5.0
> Linkedin:
View Silviu Ghetiu's profile on LinkedIn
LinkedIn Grup: Mase plastice (PLASTIC) in Romania.

Subscrie lista email Mase-Plastice.ro

copyright  papagali  Mase-Plastice.ro; Web Design: Silviu Corneliu GHETIU; Web Hosting: 1and1.com