Mase-Plastice.ro
ABC
cell phone battery 80% off
> Home > Blog 2014 >

Instrument de incălzire ultra-subtire pentru matrite de injectie.

   In viitor , filmul subtire de încălzire va permite pieselor din plastic sa fie produse cu o calitate mult îmbunătătită a suprafetei. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, o modalitate de a face întregul proces mai eficient energetic, deci mai multe componente din plastic eficiente ca cost, cu o calitate îmbunătătită a suprafetei.


Aceasta matrita de injectie este echipata cu o acoperire subtire de încălzire
(zonele rotunde pe fiecare jumătate a matritei deschise) © Fraunhofer IWM

   Dacă ati încercat vreodată să faceti vafe, atunci sunteti familiarizati cu următoarea problemă: ai doar vafe bune în cazul în care fierul este încălzit la temperatura corectă. Acelasi principiu se aplică la fabricarea de piese din material plastic, cum ar fi display-uri, placari, capace si panouri de instrumente, folosind tehnici de turnare prin injectie. O topitura de plastic lichid este injectata într-un instrument de otel de formare (matrita), care este încălzita la fel ca un fier de vafe. Ideea este de a produce o distributie perfecta a suprafetei instrumentului, care poate fi netedă ca o oglindă sau dotat cu o structură functională. Utilizarea de turnare prin injectie pentru a realiza calitătile structurale si functionale dorite de suprafată, ale pieselor din mase plastice, este conceput ca un proces cu un singur pas, fără a fi nevoie de orice lucrare de finisare extinsa. Procesul este, de asemenea, economic si eficient energetic.
   Pentru fabricarea de piese din material plastic cu suprafete "high-end", întregul instrument de formare este încălzit la aproximativ 110 de grade Celsius, folosind o tehnică cunoscută sub numele de temperare (revenire) variotermica. Materialele termoplastice, cum ar fi policarbonatul sunt prelucrate la temperaturi similare. În scopul de a obtine o piesa finita din material plastic fără deteriorarea acestuia, matrita trebuie să fie răcita la aproximativ 20 pană la 30 de grade Celsius.
   Acest lucru trebuie să fie făcut pentru fiecare ciclu de productie înainte ca întregul proces sa poata începe din nou, care "mananca o cantitate considerabilă de energie", explică Alexander Fromm de la Institutul Fraunhofer pentru Mecanica Materialelor IWM din Freiburg.
De lucru pentru a îmbunătăti situatia , Fromm si colegii sai au facut echipa cu Centrul de plastice ( Kunststoff-Zentrum) din Leipzig, pentru a dezvolta un nou tip de tehnică de revenire, care, în functie de produs, este de pană la 90 la sută mai eficientă decat alte tehnici utilizate în prezent de eficienta energetica. Trucul este de a evita să se încălzească întreaga unealta; acestea pot cantări jumătate de tonă sau chiar mai mult , în functie de piesa din plastic produsă. Tot ceea ce este încălzit acum este suprafata sculei, care de fapt vine în contact cu topitura de plastic.
   Acest lucru este posibil datorită unui strat subtire, micrometric, de încălzire. Cercetătorii au acoperit peretii sculei de formare (matritei), folosind o tehnică de acoperire pe bază de vacuum, cunoscut sub numele de pulverizare. Imaginati-vă un joc de biliard in care bilele sunt atomi de bază al materialului - în acest caz, filmul subtire, lovindu-se cu ioni bogati în resurse energetice ele ricosează în jurul camerei de vacuum. Materialul pulverizat este depus pe suprafata sculei de formare în straturi groase de doar cativa micrometri (un fir de par uman are o grosime de aproximativ 80 de micrometri). Nu numai că poate fi folosit acest strat extrem de subtire pentru a incalzi suprafata sculei la temperatura dorită, dar este, de asemenea, capabila să reziste la solicitările termodinamice care apar în timpul turnarii prin injectie.
   Izolatia electrică este asigurată de un strat ceramic care protejează deasupra si dedesubt stratul conductor de încălzire. Stratul care de fapt se incalzeste este fabricat dintr-un material dur conductiv, special conceput. În acest caz, provocarea pentru pulverizarea stratului constă nu numai în producerea unui strat izolator perfect pentru a evita scurtcircuite, dar si în integrarea unui senzor în stratul de încălzire, în stratul subtire. Un senzor plasat aici poate măsura temperatura peretelui si să fie utilizat pentru a regla procesul de fabricatie.
   Pentru a realiza acest lucru, cercetatorii au stabilit integrarea termocuplelor incredibil de fine, fabricate din nichel sau aliaj de nichel-crom si o grosime pentru fiecare de doar câteva sute de nanometri. Termocuplurile pot fi produse folosind tehnologia filmelor subtiri si încorporate în stratul de izolatie. Datorită masei lor extrem de scăzute, termocuplurile reactionează incredibil de rapid la schimbările de temperatură si face posibilă măsurarea directă a temperaturii peretelui sculei (matritei). Printr-o serie de experimente de laborator, cercetatorii au putut sa demonstreze ca încălzirea filmului subtire poate fi folosit pentru a atinge temperatura dorită la peretele sculei foarte repede. Cercetatorii sunt acum în căutarea de parteneri din industrie pentru a ajuta la pregătirea procesului pentru utilizare în produsele fabricate în serie.

   Sursa: Fraunhofer IWM.

 
Promovare: compania / produs / serviciu in domeniul mase plastice.


 †††
comments powered by Disqus


[ top ] [ Harta site ]
Promovare gratuita 30 zile pentru compania / produsele / serviciile dvs..
> Banners:
Masini de injectie si echipamente periferice (roboti, automatizari si accesorii) ENGEL.
Articole tehnice cauciuc | Produse injectate din plastic | Procesare injectie plastic
Plastice.biz
E-Plastic.ro
3D Gifts Cards
Banner Firma/Compania dvs.
> Produse recomandate:
Intretinere (mentenanta, curatare) Ulei ENGEL OM 1.0 / 3.0 / 5.0
> Linkedin:
View Silviu Ghetiu's profile on LinkedIn
LinkedIn Grup: Mase plastice (PLASTIC) in Romania.

Subscrie lista email Mase-Plastice.ro

copyright  papagali  Mase-Plastice.ro; Web Design: Silviu Corneliu GHETIU; Web Hosting: 1and1.com