Mase-Plastice.ro
ABC
AliExpress by Alibaba.com
> Home > Blog 2010 >

Culoarea plasticului.

   Culoarea este proprietatea perceptuala vizuala a oamenilor si poate fi categorisita traditional in: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, violet si altele. Culoarea deriva din spectrul luminii (distributia energiei luminii versus lungimea de unda) interactionand in ochi cu senzitivitatea spectrala a receptorului de lumina. Categoriile culorii si specificatiile fizice ale culorii sunt deasemenea asociate cu obiecte, materiale, sursa de lumina, etc, bazate pe proprietatile lor fizice ca absorbtia luminii, reflectia si spectrul de emisie. Prin definirea unui spatiu de culoare, culorile pot fi identificate numeric de coordonatele lor.
Stiinta culorii a fost numita „cromatica”. Ea include perceptia culorii de catre ochii si mintea (creierul) oamenilor, originea culorii in materiale, teoria culorii in arta si in fizica radiatiilor electromagnetice in intervalul vizibil (aceasta este ceea ce noi numim cand ne referim simplu ca lumina).
   Nu voi intra in amanunt acum sa dezbat pe larg acest subiect foarte vast, dar fiind vorba despre un material pentru blog, am sa incerc sa „nuantez” acest material cu informatii mai putin cunoscute, sper interesante. Nu voi vorbi despre teoria culorii, lista culorilor, culori complementare, culori neutre, culori primare, culorile curcubeului, culori secundare sau tertiare, RGB (SRGB), LMS, HSL si HSV, CMYK, Hexachrome, RYB, Munsell, sau despre NCS.
   Voi vorbi un pic despre Pantone si RAL, doua companii proprietare a doua sisteme de culoare (standarde) folosite in diferite industrii, cea de imprimare in principal dar folosite si la fabricarea vopselei si plasticului.
Pantone Inc. este o companie din SUA si este cunoscuta foarte bine pentru al sau PMS (Pantone Matching System). In Octombrie 2007, X-Rite Inc., un furnizor de instrumente si software de masurare a culorii a achizitionat compania Pantone Inc. pentru suma de 180 milioane de dolari.
   Produsul principal al companiei include Ghidul Pantone, care este constituit dintr-un numar foarte mare de mostre (fasii) de hartie (15 x 5 cm), imprimate pe o fata cu o serie de culori. Ideea din spatele PMS (Pantone Matching System) este de a oferi designerilor potrivirea culorii cu culoarea specifica, cand un design intra in stadiul de productie – echipamentul folosit de a produce culoarea. Acest sistem a fost adoptat pe scara larga de designeri grafici si casele de productie si imprimare, de acum pentru multi ani. Pantone recomanda cumpararea anuala a ghidului de culoare PMS pentru ca nu cumva culorile sa se ingalbeneasca odata cu trecerea timpului. Culorile pot varia de asemenea din cauza hartiei folosite de la o editie la alta (mata, lucioasa, nelucioasa). Prin standardizarea culorii, diferiti producatori din locatii diferite, pot face referire la sistemul Pantone pentru a face culoarea sa se potriveasca perfect, fara un contact direct unul cu celalalt. Aceasta companie a declarat chiar cate o culoare ca fiind drept culoarea anului: 2005 - Violet tulip (PANTONEŽ 16-3823), 2007 - Chili pepper (PANTONEŽ 19-1557), 2008 - Blue iris (PANTONEŽ 18-3943), 2009 - Mimosa (PANTONEŽ 14-0848) si in 2010 - Turquoise (PANTONEŽ 15-5519).

   Daca vreti sa descoperiti ce culoare are luna sau chiar ziua de nastere puteti accesa: Colorstrology.
    O colectie de adrese web care sper sa va familiarizeze cu culorile Pantone sunt: Pantone Color Table, PMS Color Matching; Pantone Color Chart.
    RAL este un sistem de potrivire exacta a culorii folosit in Europa. RAL face referire la RAL CLASSIC system care este des folosit pentru lacuri si acoperiri cu pulberi. Mai multe informatii suplimentare puteti gasi la: RAL color chart, RAL Colors Home Page, RAL Color Chart, multilingual (DE,EN,FR,ES,IT,NL) list of RAL Classic colors, web approximation of RAL Classic Color Chart for full screen, Complete list of all RAL CLASSIC colour names, RAL CLASSIC 210 colour names, http://www.ipconweb.com/ral.htm; http://md-gs.co.uk/colours.aspx.
   Culoarea plasticului este data de: aditivi de culoare (masterbatches) folositi in procesul de productie, vopsea sau diferite alte acoperiri (cromare, etc). Aditivii de culoare sunt de fapt niste pigmenti in concentratie mare, amestecati cu material plastic de baza. Colorantul astfel obtinut se adauga intr-un procent mic (de obicei 2 %) in materialul plastic de colorat. Pigmentii sunt substante chimice care absorb selectiv si reflecta diferit spectrul luminii. Cand o suprafata de material plastic este vopsita, acoperita sau chiar produsa cu pigmenti, lumina care loveste suprafata este reflectata, mai putin cateva lungimi de unda. Aceste scaderi ale lungimii de unda produc aparent diferite culori. Cele mai multe vopsele sunt o mixtura a catorva pigmenti chimici, destinati sã producã o reflecþie de culoare data.
   Producatorii de pigmenti iºi asuma sursa de luminã ca fiind alba, sau de intensitate aproape egalã în întregul spectru. În cazul în care lumina nu este o sursã pura de culoare albã (ca în cazul a aproape tuturor formelor de iluminat artificial), spectrul rezultat va apare o culoare uºor diferitã. Vopseaua roºie, privita la luminã albastrã, poate apãrea neagra. Vopsea roºie este de culoare roºie, deoarece aceasta reflectã doar componentele roºii ale spectrului. Lumina albastrã, care nu conþine nici unul dintre acestea, nu va crea nici o reflecþie de pe vopseaua roºie, creand aspectul de negru.

   Producatori Coloranti (Masterbatches):
Cabot Plastics InternationalSchulmannAmpacetFerroGabriel-ChemieCiba Specialty Chemicals - Stabilizers and performance polymer additives, Clariant / Division Masterbatches, Croda Oleochemicals, Frisetta Polymer, Hagedorn, Nordmann Rassmann, RogersDeifel.
   Producatori Aditivi:
Cabot Plastics International - http://www.cabot-corp.com/plastics
Gabriel-Chemie - http://www.gabriel-chemie.com
Henkel - http://www.henkel.de
Atofina - Impact modifiers, stabilizers, processing aids for PVC - http://www.atofinachemicals.com; http://www.atofina.com
Baerlocher - Full range of additives for PVC & metallic stearates for polyolefins - http://www.baerlocher.de
Ciba Specialty Chemicals - Stabilizers and performance polymer additives - http://www.ciba.com
DSBG - Brominated Flame Retardants - http://www.dsbg.com
DuPont - Titanium dioxide, polymeric adhesion promoters and ethylene copolymers impact modifiers for PA, polyester - http://www.dupont.com
Solvay Uniqema - Antifog, slip and antistatic agents for diverse applications - http://www.solvay.com
Brueggemann Chemical - Additives for polyamides and engineering thermoplastics - http://www.brueggemann.com
DSM Melapur - Melamine based flame retardants - http://www.dsm.com; http://www.dsm.nl
Italmatch Chemicals - Red Phosphorus based flame retardants - http://www.italmatch.it
Melcoplast - High precision color masterbatches
Polytechs - Custom-made and standard masterbatches - http://www.polytechs.fr
Sukano - Additives for polyesters - http://www.sukano.ch
   Informatiile cuprinse in aceasta postare vor face parte dintr-un  material mai amplu pe care il gasiti in sectiunea Google Docs, mai exact folder-ul Mase-Plastice.RO, in documentul "Mase-Plastice.RO". De asemenea am actualizat si sectiunea "Downloads", cu materialul PVC si cu arhiva publicatiilor electronice E-Zine, respectiv: E-zine Nr. 1 - 2002.pdf - E-zine Nr. 2 - 2002.pdf - E-zine Nr. 3 - 2002.pdf - E-zine Nr. 4 - 2002.pdf - E-zine Nr. 1 - 2003.pdf - E-zine Nr. 2 - 2003.pdf - E-zine Nr. 5 - 2003.pdf - E-zine Nr. 7 - 2003.pdf .
   Pentru mai multe informatii / noutati din domeniul maselor plastice puteti apela sectiunea „Reciclare” sau mai exact pagina: "Reciclare plastic" a web siteului Mase-Plastice.ro.

 
Promovare: compania / produs / serviciu in domeniul mase plastice.


 †††
comments powered by Disqus


[ top ] [ Harta site ]
Promovare gratuita 30 zile pentru compania / produsele / serviciile dvs..
> Banners:
Masini de injectie si echipamente periferice (roboti, automatizari si accesorii) ENGEL.
Articole tehnice cauciuc | Produse injectate din plastic | Procesare injectie plastic
Plastice.biz
E-Plastic.ro
3D Gifts Cards
Banner Firma/Compania dvs.
> Produse recomandate:
Intretinere (mentenanta, curatare) Ulei ENGEL OM 1.0 / 3.0 / 5.0
> Linkedin:
View Silviu Ghetiu's profile on LinkedIn
LinkedIn Grup: Mase plastice (PLASTIC) in Romania.

Subscrie lista email Mase-Plastice.ro

copyright  papagali  Mase-Plastice.ro; Web Design: Silviu Corneliu GHETIU; Web Hosting: 1and1.com