Mase-Plastice.ro
ABC
AliExpress by Alibaba.com
> Home > Blog 2010 >

Cea mai tare veste: drumuri din plastic !

   Inainte de a lansa romanii Dacia Duster ca o alternativa la gropile din Romania, de mai bine de cinci ani, indienii deja fac strazile din plastic reciclat, scapand astfel de mari cantitati din gropile de gunoi si oferind drumuri „verzi” (mai mult de 1200 km) pentru calatorii in India. In mare, este vorba despre un compus numit bitum polimerizat, care creste durata de utilizare cu un an sau doi minim. Construirea unui drum cu amestec de plastic ar scadea costurile cu circa 3 procente decât construirea unui drum conventional, dar pe termen lung, drumurile ar costa mai putin, deoarece reparatiile si cheltuielile de intretinere sunt mult mai mici. Plasticul introdus se regaseste intr-o proportie de 8% si aduce avantajul ca tendinta plasticului este de a actiona ca un liant, crescând astfel capacitatea bitumului de a rezista împreunã cu plasticul la temperaturi ridicate. Si din moment ce plasticul este rezistent la apa, drumurile nu sunt îmbibate cu apã, au gropi mai putine si au nevoie de reparatii mai putin frecvente decât drumurile conventionale. Dar si acolo sunt similitudini cu peisajul „mioritic” pe care va las sa-l descoperiti citind articolul original intitulat: „Plastic Roads Offer Greener Way to Travel in India” de MRIDU KHULLAR publicat la November 13, 2009 de catre The New York Times la adresa „click aici”.
   Pentru mai multe informatii / noutati din domeniul maselor plastice puteti apela sectiunea „Informatii” sau mai exact pagina: "Noutati" a web siteului Mase-Plastice.ro.

   3 Comentarii: Ghetiu Silviu Corneliu spunea:

   Comentariu 1: New Delhi, India - În anii 1990, compania a lui Ahmed Khan din Bangalore, India, a macinat sute de mii de pungi de plastic si alte materiale de ambalare în fiecare lunã care în cele din urmã ar fi ajuns la gunoi. Acum, el este în activitatea de degrevare a depozitelor de deseuri din oras si a cosurilor de gunoi pentru a recupera o parte din aceste deseuri si sã deschidã calea pentru o întreprindere mai ecologica.
   Dl Khan, 60, încearcã sã rezolve douã dintre cele mai mari probleme în India: drumurile ponosite si depozitele de deseuri debordante. Solutia lui: strãzi fãcute cu plastic reciclat.
   Compania d-lui Khan, K.K. Plastic Waste Management, care a fost înfiintata împreunã cu fratele sãu, Rasool Khan, a construit mai mult de 1200 km (745 mile) de drumuri folosind 3500 de tone de deseuri din plastic, în primul rând în Bangalore, punct central de tehnologie si outsourcing din India .
   Amestecand plasticul cu asfalt, dl Khan formeazã un compus numit bitum polimerizat. Când este folosit la drumuri, el suporta musonii si uzura de zi cu zi a vremii mai bine decât pavajul traditional.
" În mod normal, drumurile noastre au o durata de viatã de trei-patru ani, în conditii ideale, dar plasticul a crescut cu inca un an sau doi cel putin", a spus Sunil Bose, sef al Diviziei de pavaje flexibile de la Institutul Indian de Cercetare a Drumurilor, o agentie guvernamentalã.
   Construirea unui drum cu amestec de plastic a scazut costurile cu circa 3 procente mai mult decât construirea unui drum conventional, dar dl Khan a spus cã, pe termen lung, drumurile ar costa mai putin, deoarece reparatiile si cheltuielile de intretinere sunt mult mai mici.
   Dl Bose a spus ca mai multe proiecte-pilot ar putea fi întreprinse pentru a respecta standardele în regiunile din tarã în urmãtoarele sase luni, sub supravegherea institutului sãu, care a aprobat tehnologia, în 2004, dupã ani de testare.

   Comentariu 2: Bitumul polimerizat nu este un compus nou si a fost folosit pentru pavaje si în alte locuri decât in India. Dar, de obicei, bitumul este amestecat cu material plastic nou, ceea ce face costisitor si care nu are aduce nici beneficii pentru mediu. Inovatia Dlui Khan foloseste deseurile din plastic, inclusiv sticle si ambalaje ale produselor alimentare.
   India nu a fost un mare utilizator de material plastic, pânã la mijlocul anilor 1980, când guvernul a consacrat cresteri în productia nationalã de material plastic pentru a ajuta industria sã devinã competitiva la nivel global. Utilizarea plasticului a fost, de asemenea, stimulata de circulatie mai multor persoane spre orase si importul mai mare de mãrfuri strãine.
India, care în mod traditional, recicleaza o buna parte din gunoaiele sale, nu era pregãtita sã se confrunte cu cresterea deseurilor din plastic, inclusiv saci menajeri, pentru care unii experti afirma ca poate dura 1000 ani sã se descompunã.
   În 2005, dupã ce ploile musonice au inundat Mumbai, s-a dat vina pe pungile de plastic pentru înfundarea sistemului subteran de drenaj si intensificarea efectul inundatiilor. În zonele frecventate de turisti, cum ar fi Goa, consumul de apa imbuteliata a dus la gunoi pe plaje, creand aspect jenant si punerea în pericol a vietii marine.
   Chiar si vacile din India, considerate sacre, nu au fost crutate. Dupã ce 3000 vaci au murit în Lucknow în anul 2000, autoritatile orasului au investigat si au gãsit pungi de plastic în stomacurile lor. Se pare cã sacii au fost ingerati de animalele crescute pe langa depozite.
Mai multe regiuni din stat au interzis pungile de plastic în ultimii ani, desi Bangalore nu a facut.
   Dl Khan a spus cã niciodatã nu a stabilit sa fie un antreprenor de mediu, dar dupã ce o miscare impotriva plasticului a castigat putere la mijlocul anilor 1990, el a decis cã ecologistii au avut un argument valabil si a început sã isi faca griji pentru afacerile lui. Între 1998 si 2000, el si fratele sãu au dezvoltat tehnologia lor, si au testat-o pe mai mult de 600 de gropi în Jayanagar, un cartier de clasa în Bangalore.
   Convins cã au fãcut o descoperire, au abordat Universitatea Bangalore si mai târziu Institutul de cercetari pentru drumuri pentru suport si cercetare. Cativa ani mai tarziu si dupa multe drumuri testate, mai tarziu, ei i-au dat primul contract de cãtre Prefectura municipala Bangalore sã paveze 40 km de drumuri.
   Rãspândirea afacerii fratilor Khan printre alte orase si state, si desi au brevetat pavajul plastifiat in India, alte companii le copie tehnologia. Fratii Khans au declarat cã au decis sã nu se opune.
Cu o interdictie pentru pungile de plastic se confrunta si capitala Indiei si    Înalta Curte a Indiei a solicitat ca guvernul sã caute noi modalitãti de utilizare a materialelor plastice, guvernul municipal New Delhi, prezintã interes de asemenea. Institutul de drumuri este in colaborare cu Departamentul Lucrarilor Publice de la New Delhi, pentru a începe un proiect în oras cu ajutorul acestei tehnologii.
   Plasticul din drumurile Dlui Khan, sunt colectate de cãtre colectorii de gunoi, care formeazã coloana vertebralã a industriei de reciclare din India. Acesti lucrãtori colecteaza gunoiul de la case si birourile si sorteaza prin acestia materialul care poate fi vândut la intermediari de specialitate, care-l vând la companii de reciclare. De obicei, un colector mediu de gunoi este plãtit cu mai putin de un dolar pe zi, ceea ce face la fel de mult ca 8 rupii sau 17 de centi/un kilogram, în functie de calitatea plasticului. Dar Dnul Khan le oferã 8 - 10 de rupii / kilogram, asigurand o aprovizionare constantã. Cu ajutorul autoritatilor Bangalore, el a stabilit, de asemenea, puncte de colectare în zonele rezidentiale.

   Comentariu 3: Dintre cele 35 de tone de deseuri din plastic generate de Bangalore în fiecare zi, dl Khan, a spus ca el a folosit deja trei pana la cinci tone pe zi, pe drumuri.
   Deseurile din plastic sunt macinate în fulgi, apoi combinate la un raport de opt tone de plastic pentru fiecare 100 de tone de bitum. Pentru fiecare kilometru de drum unic (o singura linie), aproximativ douã tone de plastic sunt necesare.
   Dupã cinci ani de acoperire cu primul pavaj (strat) din amestec cu plastic al primului drum al domnului lui Khan, pare a fi supravietuit. Dl Khan atribuie aceasta, tendintei plasticului de a actiona ca un liant, crescând astfel capacitatea bitumului de a rezista împreunã la temperaturi mai ridicate. Si din moment ce plasticul este rezistent la apa, drumurile nu sunt îmbibate cu apã, au gropi mai putine si au nevoie de reparatii mai putin frecvente decât drumurile conventionale.
   Nu toatã lumea este entuziasta. În ciuda interesului din partea Sheila Dikshit, ministrul-sef al Delhi, numai doi kilometri de pavaj, ar fi fost stabiliti în capitala indianã, si asta a fost acum cinci ani. Stirile locale sugereazã cã înalti functionari nu au permis propunerea de a merge mai departe, deoarece contractele de întretinere periodicã a drumurilor sunt o mare afacere in India, în valoare de 350 miliarde de rupii pe an. Nu numai cã unele afaceri ar pierde bani, dar oficialii guvernului care iau bacsis (pe romaneste mita) de asemenea ar putea pierde, spun rapoartele.
Ofiterul de informatii pentru biroul ministrului sef, Satpal, a declarat: "Vom spune mereu ca nu exista nici o coruptie".
   D-na Dikshit din biroul lui nu a rãspuns la alte întrebãri scrise si apeluri telefonice.
   Dl Bose, cu toate acestea, a declarat ca ritmul lent de crestere a fost rezultatul dorintei functionarilor "care urmeazã sã fie prudenti cu privire la adoptarea oricãrei tehnologii noi prea repede, ca nu cumva sa apara probleme neprevãzute.
   "Trebuie sã fim atenti cã alterarea nu începe", a spus el, referindu-se la practica de amestecare cu alte substante a materialului plastic.
   Unii ecologistii sunt, de asemenea, sceptici. "Accentul trebuie sã fie într-adevãr cu privire la reducerea materialelor plastice, mai degrabã decât gãsirea unor modalitãti de a scãpa de ea", a spus Bharati Chaturvedi, director al Chintan, un grup de actiune si cercetare neguvernamental de mediu cu sediul în New Delhi. "Tehnologia nu este o solutie pentru politicã si actiune publicã."
   Dl Khan a spus el a fost frustrat de ritmul lent de adoptare.
   "Guvernul trebuie sã ia initiativã si sã oblige, dacã acesta este pentru a avea vreun efect", a declarat dl Khan, care a cheltuit aproximativ 325.000 dolari pentru a finanta cercetarea initialã si testarea.
   Scopul lui a fost întotdeauna de a face un profit, a spus el. El a refuzat pentru a discuta despre starea financiarã a companiei sale, dar a spus ca costul tehnologiei si limitele de acceptare l-au facut dificil. Cu exceptia cazurilor din departamentele locale de achizitii publice si de lucrãri si de la Autoritatea Nationala a Drumurilor, includerea de bitum modificat cu material plastic uzat în cerintele lor pentru specificatii rutier, a spus el, tehnologia ar rãmâne o noutate.
   În ceea ce priveste ideea cã trebuie sã se concentreze numai pe reducerea consumului de plastic, dl Khan a spus ca este imposibil sã ne imaginãm o lume fãrã de plastic. El a spus cã ar prefera sã se gândeascã la moduri de eliminare eco-friendly.
   "Trebuie sã începem sã privim plasticul ca materie primã, mai degrabã decât ca deseu", a spus el.

 
Promovare: compania / produs / serviciu in domeniul mase plastice.


 †††
comments powered by Disqus


[ top ] [ Harta site ]
Promovare gratuita 30 zile pentru compania / produsele / serviciile dvs..
> Banners:
Masini de injectie si echipamente periferice (roboti, automatizari si accesorii) ENGEL.
Articole tehnice cauciuc | Produse injectate din plastic | Procesare injectie plastic
Plastice.biz
E-Plastic.ro
3D Gifts Cards
Banner Firma/Compania dvs.
> Produse recomandate:
Intretinere (mentenanta, curatare) Ulei ENGEL OM 1.0 / 3.0 / 5.0
> Linkedin:
View Silviu Ghetiu's profile on LinkedIn
LinkedIn Grup: Mase plastice (PLASTIC) in Romania.

Subscrie lista email Mase-Plastice.ro

copyright  papagali  Mase-Plastice.ro; Web Design: Silviu Corneliu GHETIU; Web Hosting: 1and1.com